Grønt Dialogværksted

Redskaber til at styrke dialogen og modvirke polarisering i den grønne debat

4 timers workshop med dygtige forskere, praktikere og inspirerende eksempler

Hvad er Grønt Dialogværksted?

Grøn Dialogværksted styrker elevernes forudsætninger for at styrke dialogen og modvirke polarisering i den grønne debat.

Workshoppen giver viden om og konkrete redskaber til, hvordan man giver plads til uenighed og styrker sin tolerance af andre synspunkter. Eleverne inspireres og opnår viden om brobygning fra forskellige faglige vinkler, og de træner konkrete dialogiske redskaber med natur- og klimaspørgsmål som den ’grønne tråd’. En dygtig formidler og forsker vil bidrage med et ekspertoplæg, der skaber et fagligt fællesskab.

Dialogværkstedet muliggør ligeledes, at ungegrupper med forskellige baggrunde og fagligheder kan bygge bro til hinanden, da eleverne kommer fra forskellige uddannelsesinstitutioner.

Dialogværkstedet varer fire timer og tilrettelægges efter elevernes skoledag.

 

Vil du høre om Grønt Dialogværksted?

Kontakt

Eksempel på program

8.15 Godmorgen og dagens ’grønne tråd’ med Brobyggerne
At være brobygger betyder, at man gør sig umage for at skabe tolerance, forståelse og forbindelse mellem mennesker, som har forskellige holdninger, værdier eller levemåder. Dialog og brobygning vil fungere som dagens ’grønne tråd’.

8.45 Oplæg: Fællesskab om fakta
I dette oplæg møder deltagerne en dygtig forsker og formidler, der kan skabe et fælles fagligt udgangspunkt. Klima og naturdebatten flytter sig hurtigt i disse år, og vi taler let forbi hinanden, hvis vi ikke har et fælles billede af de udfordringer vi står overfor og de løsninger, der findes. Oplæggets faglige indhold vælges med udgangspunkt i en problemstilling, der er mest relevant for deltagerne.

9.30-9.45 Pause

9.45-10.30 Oplæg: Sprog der åbner og lukker
Fakta kan bruges som en nøgle til at åbne en samtale, og det kan bruges som en hammer til at lukke en samtale. I dette oplæg viser en retoriker gennem en række eksempler fra den offentlige debat, hvordan sproget bruges til at polarisere og skabe fjendebilleder, og hvordan det kan bruges til at åbne, udforske og skabe fælles grund.

10.30-11.00 Øvelse: Hvornår åbner og lukker jeg samtalen?
Deltagerne introduceres til sproglige greb, der åbner og lukker samtalen. De finder eksempler fra deres eget liv i fysiske eller online rum, og de får redskaber til at åbne en samtale, der ellers bliver lukket.

11.00- 11.15 Pause

11.15-12.15 Øvelse: Hvem kan I bygge bro til?
Deltagerne introduceres til eksempler på organisationer og borgere, der bygger bro. Vi stiller spørgsmålet: Hvem kan I bygge bro til?
Brobyggerne har erfaring med at samle menneske på tværs af stor forskellighed og uenighed, og med den ekspertise hjælper vi eleverne med at planlægge, hvordan de kan bygge bro til nogen, de er uenige med.

Elevernes udbytte af Grønt Dialogværksted

  • Introduktion til kernebegreberne indenfor brobygning
  • Faglig indsigt i en lokal grøn problemstilling
  • Viden om, hvordan sprog kan bruges til at åbne og lukke samtaler
  • Konkrete redskaber til at bygge bro – hvordan mødes man folk man er uenig med?